AbergsVi börjar turen i Ystad och åker norrut väg 19, förbi Öja by och tar höger vid skylten ”Åbergs Trädgård”.  De som är intresserade av växter, träd och buskar kan med fördel göra ett besök här! Lena Drameus Åberg och maken Kjell Åberg har byggt upp en oas med ett otroligt plantutbud. Man kan lätt konstatera att det finns knappast någon som slår sortimentet- i alla fall i södra Sverige!

Vi fortsätter den lilla Karlshemsvägen vidare österut. På höger sida har vi Öja mosse, som är en igenväxt lagun, med en intressant historik. Idag består området av slåtterängar, små dammar med sanka partier och buskage.

För den botaniskt intresserade finns här mycket att se, fågelskådarna  finner ett rikt fågelliv och området österpå gränsar till den s.k Sandskogen.

När Carl von Linné kom hit på sin skånska resa 1749 noterade han att ”tallskog kunde på den östra betesmarken bekvämligen sås, som skulle giva lugn ifrån havet och avhålla flygsanden”, några herrar från Ystad tog fasta på rekommendationen på 1840-talet. Tack vare det har vi idag ett härligt rekreationsområde, ett naturreservat på 115 ha och här kan både invånare och besökare njuta!

Vidare vid vägkorsning tag höger Östra Sandskogsvägen. Vid riksväg 9 tag vänster mot Simrishamn. Vi passerar Nybroån, som är en fortsättning på Fyleån som rinner genom Fyledalen. Nybroån har stor betydelse för uppvandrande och lekande havsöring. Fritidsfisket är stort här tack vare Ystadortens Fiskevårds & Sportfiskeförening! De har under en 40-års period lagt ned massor av ideell kraft i projekt för att säkerställa fisket.

Vi passerar på vänster sida Ystad Golfklubbs 18-håls bana och fortsätter genom samhället Nybrostrand.

Här finns friluftsbadet Nybrostrandsbadet. Vill man bada i saltvattenspool utomhus – tag då ett uppfriskande dopp här!

Vid skylten Kåseberga tar vi höger. Nu har vi Kåsebergaåsen med Hammars backar på sjösidan. Detta är en isälvsavlagring som höjer sig 30-40 meter över slätten.Det är lätt att fantisera kring den sjö som en gång fanns här.

Vid skylt Kåseberga by- tar vi faktiskt till vänster istället! Man kan naturligtvis med fördel besöka byn och Ale stenar. Det är faktiskt Skånes mest besökta turistmål med cirka 700.000 besökare varje år.

Lästips: Kåseberga, historia och historier kring ett fiskeläge utgivet av Kåseberga byalag 2002.

Men som sagt vi tar vänster in på den lilla vackra vägen mot Valleberga kyrka. I Peppinge by kan du kanske ha turen att få se den ovanliga fågeln kornsparven. Kornsparven är i princip helt utrotad från den svenska faunan. Den anses ibland vara Sveriges ovanligaste häckfågel. Antalet häckande par i landet uppges ofta till under 10 och flertalet finns här. I samband med moderniseringen av jordbruket har Kornsparven försvunnit.

Peppinge by har också många bra gallerier och konstnärer Åsa Melin är en av dem, som man kan besöka. Intressant är att den kulturtradition som finns här har anrika rötter. Spestknypplerskornas Mecka och jätteintressant historia kring detta hantverk,har sina rötter här.

Det tidigaste källmaterialet om knypplingen hittar vi i Emma och Axel Hörléns efterlämnade arkiv som ägs och förvaras av Österlens museums arkiv. Är ni mera intresserade så rekommenderas ett besök på Österlens museum!

Det kärnområde som utgör grunden i Hörléns undersökningsområde kallas lokalt för ”Knipplingahjörnan” d v s de södra delarna av Ingelstads härad . Navet i detta knypplingsområde låg i byarna Valleberga och Peppinge

Augustine Ehrensvärd 1926 bodde på Tosterups slott och hennes målande berättelse om knypplerskorna man kan finna i det Hörlénska arkivmaterialet. Augustine Ehrensvärd målar upp en idyll helt i anda med tiden:
”Människor och djur, redskap och husgeråd gåvo namn åt de figurer som formades av de slingrande trådarna. Det blev enkla och dubbla mamseller, det blev sotrynen, kattafot och gåsögon, det blev hötjugeskack, ess och krokar, det blev Walleberga hänglen och Hammars pilar. Trissorna förde tanken till vävstolens dunk i ljusa vårdagar, tärningar till lek och tidsfördriv, flammetaggen till elden som sprakade i spisens ljusrader, till den vid dans och fest upplysta stugan, sparrekringlor till de brådskande tider, då klenor kokades till julens förråd och till de högtidsstämda dagar då de dukades fram. Så erinrade man om när och fjärran, om vinter och sommar, om livet inne i stugan och om livet ute på äng och vång, om vardagens sysslor och om helgdagskvällens festliga glädje – allt under det arbetet gick sin gilla gång och utvecklades till att bli ett verkligt konstnärligt sådant.”
[cincopa AkFALCcIcP__] Nu vänder vi tillbaka till kustvägen och åker österut riktning Simrishamn.

Efter en kilometer stannar vi på Backagården. Familjen Broman har byggt upp en härlig oas med stor kunnighet och härlig entusiasm!

Här kan du shoppa kvalitetsprodukter eller ta en fika och bara njuta. Många olika musik- och kulturevenemang utspelar sig här under sommarperioden.  FN-föreningen Ystad-Österlen inbjuder, intressanta föreläsare hit och deras föredragningar är mycket uppskattade.

Vidare österpå passerar vi STF vandrarhemmet Backåkra och på höger sida dyker skylten Dag Hammarskjölds Backåkra upp. Vi svänger höger och följer skyltarna mot Backåkra gård.

Dåvarande generalsekreterare i FN Dag Hammarskjöld, köpte gården 1957, med tanke att här kunna dra sig tillbaka och bo efter sitt arbete. När han sedan omkom i en flygolycka i Afrika i september 1961 tillföll gården Svenska Turistföreningen, enligt önskan i hans testamente. Gården är för närvarande under renovering.

Några hundra meter söder om gården ligger Meditationsplatsen, med milsvid utsikt över Östersjön.  Den kom till stånd 1969 och man lät konstnären Inge-Leon Nilsson utforma platsen. Tankarna fördes då till Meditationsrummet i FN-huset i New York. Det var ju ett verk av dag Hammarskjöld och så utformades platsen, som en sten ring, med en stor sten inne i ringen med inskriptionen PAX (=fred fr. latin).  ”En plats där man oberoende av hudfärg, religion, politisk åsikt kan njuta av att finnas till”. Idag används platsen till dop, bröllop, musikarrangemang, högmässa  och platsen är mycket välbesökt.

Vår färd går vidare österpå mot Sandhammaren, det sydöstra hörnet i Skåne, med härligt fin sand och idag en gigantisk strand med dyner.
Sandhammarens fyr är idag kulturminne och när den var nyuppförd hade den en rovoljelampa som ljuskälla. Många är historierna kring Sandhammaren och om de skatter som finns så väl på land som på sjöbottnen.

Lästips: Kring Sandhammaren av Franz Löfström.

Vi åker tillbaks till huvudvägen och fortsätter rakt norrut mot Hagestad radby, förmodligen den längsta byn i Skåne på 2.5 km. Idag räknar byn till 13 gårdar, går vi tillbaks till början på 1800-talet fanns här 50 gårdar. År 1818 skiftades Hagestad. ”Hagestadböndernas jordar före enskiftet utgjorde kilometerlånga, smala ägodelar som skuro genom samtliga områden ned till sjön, Inägorna, Utmarkerna, Mossaskiftena, Järarna och Backaskiftena, ja de sträckte sig i regel ännu längre ty de omfattade även ålfiskena” (Franz Löfström sid. 18).

Nu är det dags att styra kosan tillbaks mot Ystad, passera Löderups kyrka. Ett besök i denna vackra, gamla kyrka vars äldsta delar är från 1100-talet och med dopfunt från år 1160, gjord av Trydemästaren, lönar sig. Vi passerar även Valleberga kyrka, som är Skånes enda rundkyrka. Likaså här finner man en fantastisk dopfunt gjord även den av Trydemästaren.

Sista stoppet blir vid Olof Viktors, café och bageri i mästarklass. Här bakar man för hand med naturliga råvaror utan tillsatser i vedeldad stenugn. Ett härligt och mycket prisbelönat bageri & café!

Karin Erlandsson